Skip to content

OPLEIDING

basis opleiding 

VASCULAIR THERAPEUT 

OVER DE OPLEIDING

Met de HBO-basisopleiding Vasculair therapeut word je opgeleid met specialistische kennis. Om te kunnen deelnemen is een Medische Basis Kennis een pré maar niet verplicht. Ben jij orthomoleculair therapeut, leefstijlcoach, diëtist, BIG geregistreerd of een andere affiniteit hebt met het menselijk lichaam, dan kan deze praktijkgerichte vakopleiding een welkome aanvulling zijn. 

De opleiding is geaccrediteerd door de KTNO (22 EC) en erkend door verschillende beroepsverenigingen waaronder de CAT, MBOG, BATC en VIV. Voor diverse beroepsverenigingen loopt de aanvraag nog. Staat jou beroepsvereniging hier nog niet bij, neem dan contact met ons op.

Het opleidingsmateriaal is zorgvuldig samengesteld door het vasculair opleidingsinstituut en mag worden gebruikt door de cursist. In de opleiding wordt veel aandacht besteed aan het toepasbaar maken in de praktijk. Hoe interpreteer je bepaalde waardes, hoe zet je behandelmethodes in en hoe herken is vroegtijdig symptomen die kunnen leiden tot vasculaire problemen.

Lesdata eerstvolgende opleiding:

Donderdag   17 maart 2022 

Donderdag    7 april 2022 

Donderdag  28 april 2022

Donderdag   12 mei 2022

 

De lessen vinden plaats in Appeltern (West Maas en Waal)

 

Wil je meer weten, klik hier

Kosten:  995,-

De opleiding is vrijgesteld van BTW

In de afgelopen jaren hebben we al veel collega’s van kennis mogen voorzien. Door het enthousiasme van de cursisten hebben we de stap gezet naar een geaccrediteerde opleiding: de 4-daagse praktijkgerichte vakopleiding Vasculair Therapeut – basis . Dit is een samenwerkingsverband tussen HeartHealth van Rob van der Ven en Natural Balanz van Anita Krijnen. We zijn blij en trots dat we met nog meer professionals onze kennis kunnen delen.

Dit leer je tijdens de 4-daagse opleiding VASCULAIR THERAPEUT - basis

HOMEOSTASE

Het in kaart brengen van mogelijke onbalans en hoe het zelfhelend vermogen van het lichaam ge(her)activeert kan worden.

KENNIS

Je verkrijgt kennis, op wetenschappelijk niveau, over de onderliggende oorzaken van de diverse vasculaire disbalansen.

HERKENNEN

Inzicht in de reguliere manier van denken en herkennen van risicofactoren die onderliggend kunnen zijn aan ziekten en aandoeningen in het vasculaire systeem.

BEHANDELPLAN

Werkwijze, stappenplan en behandeling opzetten voor aandoeningen in het vasculair systeem.

OPVOLGING

Mogelijkheden voor deelname in het netwerk van Vasculair Therapeuten, intervisiemogelijkheden, vervolgdiscussietraject d.m.v. Facebook groepen, vervolgdagen en persoonlijke ondersteuning.

COMMUNICATIEMETHODEN

Communicatie voorbeelden geven waardoor het voor de therapeut makkelijk wordt om iets ingewikkelds op een eenvoudige manier uit te leggen.

KLANTBEGELEIDING

Specifieke communicatietrainingsmethode zodat de therapeut iedere klant van A naar Beter kan helpen.

DIRECT TOEPASBAAR

Deze methode van werken is bewezen en de kennis is na afloop direct toepasbaar in de praktijk. De bijbehorende documenten zijn beschikbaar voor de deelnemer.

GROEI ALS THERAPEUT

Persoonlijke groei als therapeut. De eigen inbreng van de deelnemer zorgt ervoor dat deze meedenkt in de gehele keten van kennis en methode.

Dit leer je tijdens de 4-daagse opleiding VASCULAIR THERAPEUT - basis

Je bent professioneel therapeut en zoekt naar verdieping. Gezondheid en rol van de bloedvaten staan steeds meer in de belangstelling en steeds meer klanten komen bij je met vragen die gerelateerd zijn aan hart-en vaatziekten. Vaak kun je mensen goed verder helpen, daarom krijg je ook steeds meer klanten en is je mond tot mond reclame succesvol. Toch merk je soms dat je klant onvoldoende therapietrouw is en soms lijkt het net of je gegevens mist. Hart-en vaatziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nr 1 in de Wereld en preventie is steeds belangrijker. Per dag sterven er in Nederland nog steeds meer dan 100 mensen aan hart- en vaatziekten.  Zou jij voor je klanten ook de signalen in een vroeg(er)stadium willen herkennen?  Kun jij je voorstellen wat dat betekend en welke impact dat heeft voor je klanten als je ze inzicht geeft over de risicofactoren en dat je een bewezen aanpak hebt om het risico terug te dringen?  Wij hebben er de afgelopen jaren veel ervaring mee opgedaan en willen onze kennis graag delen. In de 4-daagse geaccrediteerde vakopleiding tot Vasculair Therapeut kun je veel antwoorden op bovengenoemde vragen vinden. Er zijn natuurlijk heel veel nuances, daarom gaan we graag met elkaar in gesprek tijdens de opleidingsdagen. We leren je op een praktische manier de eerste signalen te herkennen en een behandelplan op te stellen.
Dag 1 | Basis

Wat is gezondheid en hoe is het gesteld met de gezondheid in Nederland? We kijken naar de anatomie van het hart en het bloedvatenstelsel en gaan ons verdiepen in alle facetten van bloed: wat is bloed eigenlijk en wat is de samenstelling en functie van bloed? Hoe werken de grote en de kleine bloedsomloop en wat is de functie daarvan? Verder kijken we naar de vaatwand en de lymfe en gaan we het hebben over bloeddruk: wat is boven- en onderdruk en wat wordt verstaan onder arteriële stijfheid? Ook zuurstof en alles wat daarmee samenhangt is een onderwerp dat deze dag uitgebreid onder de loep genomen wordt: we gaan ons verdiepen in de ademhaling, de longen en mogelijke longproblemen, we kijken naar het zuurstofgehalte in het bloed en leren ook hoe dit gemeten kan worden. Verder bespreken we wat risicofactoren zijn voor vasculaire klachten, zoals leefstijl, alcohol en roken. Iedere lesdag wordt een aantal nutriënten bekeken en de inzetbaarheid daarvan.
Gedurende de dag wordt theorie met praktijk afgewisseld en gaan we aan de slag met vasculair meetapparatuur, waaronder een bloeddrukmeter, Smart Pulse, saturatiemeter, vetzuurmeting en het afnemen van een bloedtest cardio profiel.

Dag 2 | Nitric Oxide

Deze dag wordt het endotheel uitgebreid besproken: wat is het endotheel en wat is de precieze functie ervan? Hoe werkt het endotheel en wat zijn kenmerken en ziektebeelden wanneer sprake is van afwijkingen aan het endotheel? Wat zijn risicofactoren? Je leert over angiogenese en alle facetten van Nitric Oxide, een middel dat in 1998 de Nobelprijs voor de geneeskunde heeft gewonnen. Ook gaan we aan de slag met de hartslagvariabliteit (HRV) en de vitamines D3 en K2.

Wederom wordt gedurende de dag theorie met praktijk afgewisseld en gaan we aan de slag met vasculair meetapparatuur, waaronder een speekseltest en gaan we dieper in op de Smart Pulse.

Dag 3 | Cholesterol

Welke metingen worden uitgevoerd in het reguliere circuit, wat zijn normaalwaarden en hoe worden deze in het reguliere circuit bepaald? Je leert ook een vertaalslag te maken van de waarden wat dit zegt over de gezondheid. Vervolgens gaan we dieper in op cholesterol: wat is het, wat doet het, wat zijn LDL, HDL en triglyceriden? Wanneer is sprake van inflammatie? Er wordt nader ingegaan op supplementen, waarop te letten hierbij en je krijgt meer informatie over vitamines, mineralen en alles omtrent de vetzuren 3-6-9.

De praktijkervaring bestaat deze les uit het bespreken van de resultaten van een reguliere bloedtest en van een cardio profiel.

Dag 4 | Vasculaire therapie in de praktijk

Op deze dag wordt doorgenomen hoe je alle theorie in de praktijk kan toepassen wanneer je een cliënt ziet: wat vraag je een cliënt in de anamnese, welke metingen kan je inzetten, wat is het advies en behandelplan en hoe breng je dit naar de cliënt. Daarnaast worden alle toepassingen en ziektes besproken die kunnen voortkomen uit een vasculair disfunctioneren en hoe hier in de praktijk mee kan worden omgegaan om een zo goed mogelijk advies te geven aan cliënten.

De ziektebeelden met bijbehorende tips worden oppervlakkig besproken. In de vervolgopleiding komen deze uitvoerig aan bod.

5/5