Vetzuren algemeen

Ook al ben je nog zo bewust met je gezondheid bezig, als je celgezondheid niet in orde is kun je veel goede essentieel voedingsstoffen niet goed opnemen. Opgehoopte afvalstoffen kunnen de cel ook niet uit waardoor er lichamelijke klachten kunnen ontstaan.

Een goede verhouding Omega 3:6 zorgt ervoor dat de celwand doorlaatbaar en zacht is, zodat het assimilatie proces optimaal is. Als de verhouding goed is kunnen de mitochondriën, de energiefabrieken in onze cellen, doen wat ze horen te doen.

Omega 3 is de basis voor een goede gezondheid


Deze verhouding kunnen we meten met een Balance test van Vitas. Met deze onafhankelijke test kunnen we de celgezondheid in kaart brengen. 

In de praktijk horen we vaak dat het goed interpreteren van de uitslag van deze test niet altijd even makkelijk is. 

Door het volgen van de 1-daagse cursus vetzuur metingen brengen we hier verandering is. We leren je hoe je het beste de test af kan nemen, hoe je de uitslag het beste kan interpreteren en te vertalen naar een begrijpbaar verhaal voor jouw client. Wat betekenen de verhoudingen en wat zijn de vervolgstappen die je kunt nemen. We leggen de verschillen uit tussen de vetzuren en hoe de onderliggende werking hiervan is. Wat is het gevolg van een tekort en wat van een overschot. Ook ga je zelf aan de gang met het interpreteren van verschillende testen. 

Heb jij ook soms moeite om de testuitslag goed te interpreteren, geef je dan nu op voor deze 1 daagse cursus.

Ik meld me aan

Wat zijn vetzuren en hoe kunnen we die meten?

Onze dagelijkse voeding bestaat voor een groot deel uit vetzuren. Zo zijn oliën en vetten in te delen in verzadigde en onverzadigde vetzuren. Deze verdeling heeft te maken met de molecuulstructuur, en de verschillende werkingen in het lichaam. Zo zijn alle vetzuren eigenlijk lange ketens van koolwaterstofverbindingen. Een onverzadigd vetzuur heeft één dubbele binding (enkelvoudig onverzadigd) of meerdere dubbele bindingen (meervoudig onverzadigd). Verzadigde vetzuren hebben geen dubbele binding.

Onverzadigde vetzuren
Onverzadigde vetzuren kun je herkennen aan het feit dat ze vloeibaar zijn op kamertemperatuur, zoals olijfolie. Daarnaast kunnen we onverzadigde vetzuren nog onderverdelen in essentiële en niet essentiële vetzuren. Omega 3 en omega 6 vallen beide onder de essentiële vetzuren, omdat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Voor de inname van deze vetzuren ben je dus volledig afhankelijk voeding.

Verzadigde vetzuren
Verzadigde vetzuren zijn gestold op kamertemperatuur. Verzadigde vetzuren zijn voornamelijk van dierlijke oorsprong. Vet heeft meer verzadigde vetten dan oliën. Verzadigde vetzuren hebben een negatieve invloed op je cholesterolspiegel. Het is aangetoond dat het vervangen van verzadigde vetten in de voeding het bloedcholesterol verlaagt.

Met een goede test kunnen we de ratio Omega 3: Omega 6 meten. Vanuit de uitslag kunnen we de client gezondheidsbevorderende adviezen geven.

De voeding van de afgelopen 120 dagen wordt weerspiegeld in de uitslagen. 120 dagen omdat dat de levensduur is van de rode bloedcellen. 

De Test analyseert het niveau van vetzuren in capillair bloed verkregen uit een vingertop. 

De test analyseert 11 vetzuren, die ongeveer 98% uitmaken van alle vetzuren in het bloed, inclusief verzadigde, enkelvoudig onverzadigde (Omega-9) en meervoudig onverzadigde (Omega-6 en Omega-3) vetzuren. 

Wil je de cursus volgen met je eigen bloedprofiel, Stuur dan minimaal twee weken voorafgaande aan de opleiding je bloedsample op voor onderzoek.

Ik wil een bloedtest