Wat leer je in de opleiding Vasculair therapeut

Dit leer je tijdens de 4-daagse geaccrediteerde opleiding
VASCULAIR THERAPEUT

Inzichten, protocollen en natuurlijk behandelmethodes die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

Dag 1 | Anatomie

Wat is gezondheid en hoe is het gesteld met de gezondheid van Nederland? We kijken naar de anatomie van het hart en het bloedvatenstelsel en gaan ons verdiepen in alle facetten van bloed, wat is bloed eigenlijk en wat is de samenstelling en functie van het bloed. Hoe werken de kleine en grote bloedsomloop en wat is de functie daarvan.  Verder kijken we naar de vaatwand en de lymfe en gaan we het hebben over bloeddruk: wat is boven- en onderdruk en wat wordt verstaan onder arteriële stijfheid. Ook zuurstof en alles wat daarmee samenhangt is een onderwerp dat deze dag uitgebreid onder de loep genomen wordt. We gaan ons verdiepen in de ademhaling, de longen en mogelijke longproblemen. We kijken ook naar het zuurstofgehalte in het bloed en leren hoe dat dat gemeten kan worden. Verder bespreken we wat risicofactoren zijn voor vasculaire klachten zoals leefstijl, alcohol en roken. Iedere lesdag worden een aantal nutriënten bekeken en de inzetbaarheid daarvan.
Gedurende de dag worden praktijk en theorie met elkaar afgewisseld en gaan we aan de slag met vasculair meetapparatuur.

Dag 2 | Pathologie

Deze dag worden de meest voorkomende aandoeningen op het gebied van het vasculair systeem besproken. Je leert hoe je een ziekte kunt herkennen en wat de reguliere en preventieve manier is om deze ziektebeelden te behandelen of beter nog te voorkomen. Je leert meetinstrumenten in de praktijk te gebruiken en de interpretatie hiervan.


Dag 3 | Nitric Oxide, endotheel, cholesterol, meten is weten en meer...

Deze dag wordt het endotheel uitgebreid besproken. Wat is het endotheel en wat is de functie ervan. Hoe werkt het endotheel en wat zijn kenmerken en ziektebeelden wanneer sprake is van afwijkingen aan het endotheel? Wat zijn risicofactoren? je leert over angiogenese en alle facetten van Nitric Oxide een middel dat in 1998 de Nobelprijs voor de geneeskunde heeft gewonnen. Ook gaan we aan de slag met de hartslagvariabiliteit (HRV) en de vitamine D3 en K2.
Wederom wordt gedurende de dag de theorie met praktijk afgewisseld en gaan we aan de slag met vasculair meetapparatuur.

Welke metingen worden uitgevoerd in het reguliere circuit, wat zijn normaalwaarden en hoe worden die regulier bepaald? Je leert ook een vertaalslag te maken van de waarden en wat dit zegt over de gezondheid. Vervolgens gaan we dieper in op cholesterol, wat is het, wat doet het, wat is LDL, HDL en tryglyceride. Wanneer is er sprake van inflammatie? Er wordt nader ingegaan op (geconcentreerde) voedingsstoffen. Waarop te letten en je krijgt informatie over vitamines, mineralen en alles omtrent de vetzuren omega 3, 6 en 9.
 
De praktijkervaring bestaat deze les uit het bespreken van de resultaten van de reguliere bloedtest en van een cardio profiel.


Dag 4 | Vasculaire therapie in de praktijk

 
Op deze dag wordt doorgenomen hoe je alle geleerde theorie in de praktijk kan toepassen.
Wanneer je een client ziet, wat vraag je dan in de anamnese, welke metingen kun je inzetten, wat is het advies en behandelplan en hoe breng je dit over naar de client. Daarnaast worden alle toepassingen en ziektes besproken die kunnen voortkomen uit een vasculair disfunctioneren en hoe hier in de praktijk mee kan worden omgegaan en een zo goed mogelijk advies te geven aan cliënten.
De ziektebeelden met bijbehorende tips worden besproken. Wil je hier dieper op ingaan dan bieden wij verdiepende dagen aan die specifiek over één onderwerp gaan.

Dag 5 | Diploma uitreiking

Op deze dag worden de diploma's uitgereikt en is er de gehele dag de gelegenheid voor het stellen van vragen. Deze dag maakt geen deel uit van de opleiding maar is een extra toegevoegde dag die vooraf geen invulling heeft. Tijdens de 4 dagen van de opleiding komen onderwerpen naar voren waarop we de 5e dag extra op in kunnen gaan.


 
Verdiepende dagen
 

Inschrijven

wijzigingen voorbehouden